ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αλεύρι ολικής μαλακό
½ κιλό φαρίνα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά μέλι
½ κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο 1 ποτήρι ξερά σύκα χονδροκομμένα
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές ούζο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι. Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό και ρίχνουμε και το λάδι. Ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο του αλεύρου και ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά. Ζυμώνουμε και στην συνέχεια ενσωματώνουμε τα σύκα. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα ψωμιά τα οποία τα έχουμε πλάσει σε 2 στενόμακρα ή στρογγυλά καρβέλια. Τα αφήνου-με να φουσκώσουν. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι ολικής από μαλακό σιτάρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κρεμμύδι τριμμένο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι αλάτι
½ λίτρο νερό ζεστό περίπου
Σησάμι για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε στο αλεύρι το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και τη μαγιά. Ανοίγουμε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό και το κρεμμύδι και το λάδι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι το πλάθουμε σε κουλούρια, τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και στη συνέχεια τα βάζουμε στο φούρνο όπου τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.