ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΣΙΚΑΛΗ

Τη σίκαλη την καλλιεργούσαν από το 2ο αιώνα μΧ στη Βόρεια Ελλάδα όπως μας πληροφορεί ο Γαληνός. Το αλεύρι σίκαλης είναι λίγο σκουρότερο από το σταρένιο, με ελαφρά γκρι χρώμα και είναι το δεύτερο χρησιμοποιούμενο αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού μετά το σιτάλευρο. Για πιο ελαφριά υφή αναμειγνύεται με το σιτάλευρο. Μικρές ποσότητες σίκαλης στο ψωμί βελτιώνουν την υφή και το άρωμα της ψίχας, δίνουν χρώμα στην κρούστα και κάνουν τη ζύμη μεταξένια και πιο εύπλαστη. Το σπουδαιότερο κάνει το ψωμί να διατηρείται περισσότερο. Το ψωμί από σίκαλη θεωρείται σήμερα υγιεινό αλλά και ιδανικό για όσους πάσχουν από σακχαροδιαβήτη.

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΩΜΙ ΣΙΚΑΛΕΝΙΟ

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό αλεύρι σίκαλης

½ κιλό άσπρο (φαρίνα)

1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή

1 κουταλάκι αλάτι

1 ποτήρι γάλα

1 ποτήρι ζεστό νερό

2 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλιές ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνουν ένα εύπλαστο ζυμάρι. Μεταφέρουμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε καλά ώστε να γίνει το ζυμάρι λείο και ελαστικό. Πλάθουμε ένα ή δύο στρογγυλά ή στενόμακρα ψωμιά και σκεπάζουμε να φουσκώσουν για περίπου 2 ώρες. Χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά.