AΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Άρχισε να καλλιεργείται στη Ευρώπη από το 1552 και το έφερε στην Ευρώπη ο Χριστόφορος Κολόμβος που το ανακάλυψε στην Κούβα.

Στους αρτοποιούς δεν είναι ιδιαίτερα αρεστό, αφού δεν περιέχει γλουτένη και το ψωμί που παράγεται δεν φουσκώνει αρκετά και είναι βαρύ. Γι’ αυτό συνήθως αναμιγνύεται συνήθως με σιτάλευρο.

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΡΑΣΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. καλαμποκάλευρο

150 γρ. σταρένιο αλεύρι 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κιλό πράσα 1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι δυόσμο

Λίγο βασιλικό ξερό ή φρέσκο

½ ποτήρι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

Μισό κουταλάκι πιπέρι

150 γρ. φέτα τριμμένη ή κεφαλοτύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουνε ελαφρά τα χόρτα στο μισό λάδι. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνουν ένα μαλακό ζυμάρι. Αδειάζουμε σε ταψί, πασπαλίζουμε με λίγι τριμμένο τυρί και λίγο λάδι και σκεπάζουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου.

 

ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Γίνεται όπως παραπάνω μόνο που προσθέτουμε επιπλέον 1 ποτήρι πετιμέζι.

ΜΠΟΜΠΟΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι καλαμποκίσιο

2 κουταλάκια αλάτι

2 ποτήρια ζεστό νερό

Μισό ποτήρι ελαιόλαδο

1 ποτήρι σταφίδα μαύρη

1 κουταλιά κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το καλαμποκάλευρο σε λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο. Βράζουμε το νερό με το αλάτι και το ρίχνουμε μέσα στο λάκκο. Με ξύλινη κουτάλα ενσωματώνουμε το αλεύρι νε το νερό. Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα και το λάδι και ζυμώνουμε με τα χέρια μαλακό ζυμάρι. Τοποθετούμε σε ταψί λαδωμένο. Αλείφουμε τη μπομπότα με λάδι και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.

 

 

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΣΙΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ Ή ΜΠΕΪΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό αλεύρι από καλαμπόκι

½ κιλό αλεύρι άσπρο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

½ κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

2 κουταλιές λάδι

200 γρ. καπνιστό χοιρινό ή μπέικον ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δουλεύουμε όπως παραπάνω και στο τέλος ενσωματώνουμε το ξύσμα και το χοιρινό ή το μπέικον.

 

 

ΨΩΜΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΣΙΟ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι από καλαμπόκι

300 γρ. αλεύρι σταρένιο

1 κουταλάκι αλάτι 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

3 κουταλιές λάδι 3 ποτήρια νερό ζεστό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τα αλεύρια και τη ξηρή μαγιά και το αλάτι. Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ζυμώνουμε ενσωματώνοντας σιγά – σιγά και το λάδι. Το ζυμάρι πρέπει να είναι μαλακό.

Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί που το έχουμε πασπαλίσει με καλαμποκάλευρο. Σκεπάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 λεπτά περίπου.