ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ

Περιέχει όλο το σπόρο του σταριού 100%(ενδοσπέρμιο, φλοιό και φύτρο) δίνει ωραίο άρωμα, πυκνή υφή και σκούρο χρώμα στο ψωμί. Χρειάζεται βέβαια περισσότερο χρόνο σε όλες τις διαδικασίες παρασκευής του ψωμιού καθώς το πίτυρο επηρεάζει την αρτοποίηση του αλεύρου.

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΩΜΙ ΤΥΡΕΝΙΟ ΜΕ ΑΝΙΘΟ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι άσπρο και ολικής από σκληρό σιτάρι

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 ποτήρι γάλα

2 αυγά

½ κουταλάκι αλάτι

5 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο

2 ποτήρια τριμμένο τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα. Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε στο κέντρο έναν λάκκο και ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς, τα αυγά χτυπημένα, τον άνηθο και 2 κουταλιές λάδι.

Ζυμώνουμε καλά και στο τέλος ρίχνουμε το τυρί, βουτάμε τα δάχτυλα στο υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα να ενσωματωθεί το τυρί.

Πλάθουμε 2 ψωμιά ή περισσότερα μικρά ψωμάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί , τα αφήνουμε να φουσκώσουν και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

ΨΩΜΙ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΟΛΙΚΗΣ

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης

1 λίτρο χλιαρό νερό περίπου

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλιές μέλι ή ζάχαρη

2 κουταλιές ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε στη ξηρή μαγιά στο χλιαρό νερό . προσθέτουνε το μέλι ή τη ζάχαρη και αφήνουμε για 10 – 15 λεπτά. Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς. Τραβάμε λίγο- λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ανακατεύουμε με το νερό μέχρι να ενωθούν. Αν χρειάζεται βρέχουμε τα χέρια μας με νερό. Τέλος λαδώνουμε τα χέρια μας με το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλά το ζυμάρι και να γίνει λείο και ελαστικό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.

Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, πλάθουμε τα ψωμιά, καρβέλια ή φρατζόλες, τα βάζουμε πάνω σε λαδωμένα ταψιά ή σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν

Συνήθως χρειάζονται 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Αλείφουμε τα ψωμιά με νερό, λάδι ή γάλα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμα, χτυπώντας λίγο τον πάτο. Αν ηχεί σαν κούφιος, τότε είναι ψημένα. Τα βάζουμε σε σχάρα ή πανέρια να κρυώσουν.