ΑΛΕΥΡΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΤΑΡΕΝΙΟ (ΣΚΛΗΡΟ ΑΛΕΥΡΙ)

Παράγεται από σκληρό σιτάρι με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα(οφείλεται στις χρωστικές του ουσίες, τα καροτένια) και περιέχει 12-14% πρωτεΐνη . Απορροφά περισσότερο νερό από άλλα αλεύρια και δίνει πιο ελαστικό ζυμάρι και το λεγόμενο ψωμί σταρένιο.

 

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΑΛΕΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι γάλα

1 ποτήρι νερό

2 αυγά

4 κουταλιές ελαιόλαδο

½ κουταλάκι αλάτι

2 ποτήρια αλεύρι κίτρινο σταρένιο

½ κιλό φέτα τριμμένη

1 ποτήρι κεφαλοτύρι τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το νερό, το αλάτι, το μισό λάδι, το αλεύρι τη μισή φέτα και το κεφαλοτύρι (αφήνουμε 4 κουταλιές για το τέλος) να γίνουν χυλός. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το χυλό. Πάνω πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και το κεφαλοτύρι που κράτησα. Γίνεται μια λεπτή πίτα. Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

ΨΩΜΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι σταρένιο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

3 πράσα ψιλοκομμένα

½ ποτήρι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι κοφτό αλάτι

ΕΚΤΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε τα χόρτα στο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό, ανακατεύουμε τα αλάτι με το αλεύρι και ρίχνοντας ζεστό νερό ζυμώνουμε ένα μέτριο ζυμάρι. Λαδώνοντας τα χέρια μας ελαφρά ενσωματώνουμε και τα χόρτα και ζυμώνουμε ξανά. Πλάθουμε 2 ψωμιά τα αλείφουμε με λάδι ,τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί , τα σκεπάζουμε, τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Χαράζουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1ώρα περίπου.

ΤΑΧΙΝΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι σκληρό

2 ποτήρια νερό

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 κουταλάκι κανέλα

1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα (προαιρετικά)

1 ποτήρι σταφίδες (προαιρετικά)

1 ποτήρι ταχίνι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι σησάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Προσθέτουμε το μισό ταχίνι, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το αλεύρι ανακατεμένο με την κανέλα και ζυμώνουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Προσθέτουμε αν θέλουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ζυμώνουμε ώστε να ενσωματωθούν στο ζυμάρι. Κόβουμε κομμάτια όσο ένα μεγάλο μανταρίνι, τα πατάμε και τα αλείφουμε με ταχίνι αραιωμένο με ζαχαρόνερο και ψήνουμε.