ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ

Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως εκτός από το ότι αποτελούν πηγή φυτικών ινών, περιέχουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το εξωτερικό στρώμα του σπόρου ( ο φλοιός) περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και παντοθενικό οξύ) και μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός). Το μέσα στρώμα του σπόρου (εδοσπέρμιο) που αποτελεί το 80% του σπόρου περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μικρές ποσότητες βιταμινών Β. Το τρίτο στρώμα που είναι ο «πυρήνας» ή «έμβρυο» είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων μεταλλικών στοιχείων, βιταμινών Β, βιταμίνης Ε και φυτοθρεπτικών συστατικών (φυτοοιστρογόνα, φυτικό οξύ, φαινολικές ενώσεις). Τα τελευταία έχει βρεθεί ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.