logo

Τη σίκαλη την καλλιεργούσαν από το 2ο αιώνα μΧ στη Βόρεια Ελλάδα όπως μας πληροφορεί ο Γαληνός. Το αλεύρι σίκαλης είναι λίγο σκουρότερο από το σταρένιο, με ελαφρά γκρι χρώμα και είναι το δεύτερο χρησιμοποιούμενο αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού μετά το σιτάλευρο. Για πιο ελαφριά υφή αναμειγνύεται με το σιτάλευρο. Μικρές ποσότητες σίκαλης στο ψωμί βελτιώνουν την υφή και το άρωμα της ψίχας, δίνουν χρώμα στην κρούστα και κάνουν τη ζύμη μεταξένια και πιο εύπλαστη. Το σπουδαιότερο κάνει το ψωμί να διατηρείται περισσότερο. Το ψωμί από σίκαλη θεωρείται σήμερα υγιεινό αλλά και ιδανικό για όσους πάσχουν από σακχαροδιαβήτη.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αλεύρι σίκαλης
½ κιλό άσπρο (φαρίνα)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
1 κουταλάκι αλάτι
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι ζεστό νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη ζάχαρη και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε να γίνουν ένα εύπλαστο ζυμάρι. Μεταφέρουμε σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε καλά ώστε να γίνει το ζυμάρι λείο και ελαστικό. Πλάθουμε ένα ή δύο στρογγυλά ή στενόμακρα ψωμιά και σκεπάζουμε να φουσκώσουν για περίπου 2 ώρες. Χαράζουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2296027017 ή στείλτε μας μήνυμα μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας

Αποδοχή Cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων για την παροχή των υπηρεσιών του, για να βεβαιωθούμε ότι η ιστοσελίδα είναι φιλική προς το χρήστη και την λειτουργικότητα της.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies